OMA Plasma Lx 4.1 x86_64 is not installed

Tags: #<Tag:0x00007fabebe97408>

Hello,
This system is not installed in Live mode. Reaches the point ‘Starting Terminate Plymouth Boot Screen’ and hangs. In all modes except CLI. I’ve found similar things about other Linux systems, but there is no solution to the problem.

There is still no install button without Live mode. What script is needed for such an installation from the console?

Hardware:
Processor: AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 2800+, One Core, x86, x86-64, MMX, 3DNow!, SSE, SSE2
M/B: Biostar GeForce 6100-M7
Memory: 2GB
Video (integrated): nVIDIA GeForce 6100, 128 MB memory, Shader Model 3.0

Thanks!

Welcome @Luser248.

That may be the problem. Perhaps the open source nouveau driver does not work well with your hardware. OpenMandriva has only unofficial community support for nvidia proprietary drivers and I don’t believe we have anything for hardware that old.

However you can try in the grub2 menu panel going to the line “Troubleshooting” and select “Boot in basic graphics mode”. That will use Vesa driver so resolution won’t be great but may work to get system installed and maybe the installed system will do better with GeForce 6100 or maybe after installed Lx 4.1 system is upgraded it will do better. There aren’t a lot of upgrades but the graphic package stack (Mesa) is one of them. (That would lead to a newer version of nouveau. We can hope this works better for you.)

Also your hardware may work better with our upcoming very soon OM Lx 4.2 Beta release. If so this would be due to something improved in those graphic packages. Announcement for this is coming soon.

Also if you can get an install done you can consider installing the nvidia proprietary driver for your hardware at nvidia web site.

Hope something I’ve typed here helps.

Alternative: Our automated build system (ABF) is to sluggish right now due to massive upload to our mirrors. When that is working normally again I will post links for latest OM Lx 4.2 ISO’s in another thread. These are Rolling branch ISO’s that may become Lx 4.2 Beta.

Thanks for the answer!

I’ve tried Vesa driver - doesn’t work. I have a working Mandriva 2010 i686. Can I pull out the driver from it in CLI mode and insert it into this system?

You can try in CLI run this command and see what it says:

$ Xorg -verbose 9

If there is anything useful there may be something for devs to work with.

Post-edit: This command is to see if nouveau is being used by Xorg or if it needs to be forced or some other fix might work. Developer tells me that nouveau should work with that hw.

If interested the new Rolling and maybe OM Lx 4.2 Beta ISO’s are here.

Here is the log. Can I install the system on a disk in CLI mode only? The console is enough for me to work.

[   255.023] 
X.Org X Server 1.20.7
X Protocol Version 11, Revision 0
[   255.024] Build Operating System: Linux OpenMandriva
[   255.025] Current Operating System: Linux localhost.localdomain 5.5.12-desktop-1omv4001 #1 SMP Fri Mar 27 17:11:27 UTC 2020 x86_64
[   255.025] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz0 root=live:UUID=2020-05-04-16-00-01-00 locale.LANG=en_US.utf8 vconsole.keymap=us vconsole.font=latarcyrheb-sun16 "acpi_osi=!Windows 2012" acpi_backlight=vendor xdriver=vesa nomodeset plymouth.enable=0 vga=792 failsafe
[   255.028] Build Date: 17 January 2020  12:35:59PM
[   255.029] Build ID: x11-server 1.20.7-1 
[   255.029] Current version of pixman: 0.38.4
[   255.030] 	Before reporting problems, check https://issues.openmandriva.org
	to make sure that you have the latest version.
[   255.030] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   255.033] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Dec 14 07:45:40 2020
[   255.035] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[   255.036] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   255.037] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[   255.038] (==) No screen section available. Using defaults.
[   255.038] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   255.038] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   255.041] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[   255.042] (==) Automatically adding devices
[   255.042] (==) Automatically enabling devices
[   255.042] (==) Automatically adding GPU devices
[   255.043] (==) Automatically binding GPU devices
[   255.045] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[   255.045] (==) FontPath set to:
	catalogue:/etc/X11/fontpath.d,
	built-ins
[   255.047] (**) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/extra-modules,/usr/lib64/xorg/modules,/usr/lib/xorg/extra-modules,/usr/lib/xorg/modules"
[   255.048] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[   255.048] (II) Module ABI versions:
[   255.049] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   255.049] 	X.Org Video Driver: 24.1
[   255.049] 	X.Org XInput driver : 24.1
[   255.071] 	X.Org Server Extension : 10.0
[   255.117] (--) using VT number 1

[   255.139] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[   255.145] (--) PCI:*(0@0:5:0) 10de:0242:1565:1401 rev 162, Mem @ 0xfc000000/16777216, 0xd0000000/268435456, 0xfb000000/16777216, BIOS @ 0x????????/131072
[   255.217] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[   255.217] (II) LoadModule: "glx"
[   255.265] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   255.292] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[   255.292] 	compiled for 1.20.7, module version = 1.0.0
[   255.341] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[   255.690] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 0
[   255.712] (==) Matched nv as autoconfigured driver 1
[   255.734] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 2
[   255.756] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 3
[   255.778] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[   255.800] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[   255.800] (II) LoadModule: "nouveau"
[   255.843] (WW) Warning, couldn't open module nouveau
[   255.865] (EE) Failed to load module "nouveau" (module does not exist, 0)
[   255.865] (II) LoadModule: "nv"
[   255.907] (WW) Warning, couldn't open module nv
[   255.928] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)
[   255.929] (II) LoadModule: "modesetting"
[   255.970] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[   255.992] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[   255.993] 	compiled for 1.20.7, module version = 1.20.7
[   256.034] 	Module class: X.Org Video Driver
[   256.055] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[   256.056] (II) LoadModule: "fbdev"
[   256.097] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[   256.119] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[   256.119] 	compiled for 1.20.4, module version = 0.5.0
[   256.161] 	Module class: X.Org Video Driver
[   256.183] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[   256.183] (II) LoadModule: "vesa"
[   256.226] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[   256.248] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[   256.249] 	compiled for 1.20.4, module version = 2.4.0
[   256.291] 	Module class: X.Org Video Driver
[   256.312] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[   256.312] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[   256.333] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[   256.353] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[   256.428] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[   256.428] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[   256.428] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[   256.428] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[   256.428] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[   256.429] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
[   256.429] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[   256.429] 	compiled for 1.20.7, module version = 0.0.2
[   256.429] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[   256.429] (EE) Unable to find a valid framebuffer device
[   256.429] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[   256.429] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[   256.429] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[   256.429] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
[   256.429] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[   256.431] 	compiled for 1.20.7, module version = 0.0.2
[   256.431] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[   256.431] (II) FBDEV(2): using default device
[   256.431] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[   256.431] (II) UnloadModule: "modesetting"
[   256.431] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[   256.431] (II) UnloadModule: "fbdev"
[   256.431] (II) UnloadSubModule: "fbdevhw"
[   256.431] (EE) 
Fatal server error:
[   256.431] (EE) Cannot run in framebuffer mode. Please specify busIDs        for all framebuffer devices
[   256.431] (EE) 
[   256.431] (EE) 
Please consult the OpenMandriva support 
	 at https://issues.openmandriva.org
 for help. 
[   256.431] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   256.431] (EE) 
[   256.545] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

A developer is telling me you should try our Rolling release (also OM Lx 4.2 at present) that it is much more likely that a newer version of nouveau would work. Worth a try any way.

Also if there is something we can fix so this hardware would work it would be fixed in Lx 4.2 not 4.1.

Post-edit: Actually we want to know if latest version of OM Lx works with your hardware. In general the graphic performance on older hardware of our ISO’s has gotten better since the time of Lx 4.1. Admittedly this is always going to be problematic but a lot of work has been and is being done upstream.

No download connection. Maybe there is a torrent?

No torrent. ABF has been up and down last few days. Try again until you get connection. Apologies for the inconvenience.

Probably but I do not know how. Developers install systems from a “minimal” ISO which is all cli so there must be a way.

For that or any additional problems you might want to go to #openmandriva @ Freenode IRC so we can get you directly in touch with developers.

Also ABF seems working again so this should work now.

Downloaded. Does not work. And now a dark screen at the start for about a minute. Here’s a new log.

[    22.666] (--) Log file renamed from "/var/log/Xorg.pid-602.log" to "/var/log/Xorg.0.log"
[    22.666] (WW) Failed to open protocol names file lib64/xorg/protocol.txt
[    22.668] 
X.Org X Server 1.20.10
X Protocol Version 11, Revision 0
[    22.668] Build Operating System: Linux OpenMandriva
[    22.668] Current Operating System: Linux localhost.localdomain 5.9.14-desktop-2omv4002 #1 SMP PREEMPT Sat Dec 12 18:48:00 UTC 2020 x86_64
[    22.668] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz0 root=live:UUID=2020-12-13-14-26-57-00 locale.LANG=en_US.utf8 vconsole.keymap=us vconsole.font=latarcyrheb-sun16 "acpi_osi=!Windows 2012" acpi_backlight=vendor xdriver=vesa nomodeset plymouth.enable=0 vga=792 failsafe
[    22.668] Build Date: 02 December 2020  12:10:20AM
[    22.668] Build ID: x11-server 1.20.10-1 
[    22.668] Current version of pixman: 0.40.0
[    22.668] 	Before reporting problems, check https://issues.openmandriva.org
	to make sure that you have the latest version.
[    22.668] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    22.668] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Dec 15 06:29:27 2020
[    22.671] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    22.671] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    22.676] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    22.676] (==) No screen section available. Using defaults.
[    22.676] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    22.676] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    22.676] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[    22.676] (==) Automatically adding devices
[    22.676] (==) Automatically enabling devices
[    22.676] (==) Automatically adding GPU devices
[    22.676] (==) Automatically binding GPU devices
[    22.676] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[    22.676] (==) FontPath set to:
	catalogue:/etc/X11/fontpath.d,
	built-ins
[    22.676] (**) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/extra-modules,/usr/lib64/xorg/modules,/usr/lib/xorg/extra-modules,/usr/lib/xorg/modules"
[    22.676] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    22.676] (II) Module ABI versions:
[    22.676] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    22.676] 	X.Org Video Driver: 24.1
[    22.676] 	X.Org XInput driver : 24.1
[    22.676] 	X.Org Server Extension : 10.0
[    22.678] (++) using VT number 1

[    22.678] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[    22.695] (--) PCI:*(0@0:5:0) 10de:0242:1565:1401 rev 162, Mem @ 0xfc000000/16777216, 0xd0000000/268435456, 0xfb000000/16777216, BIOS @ 0x????????/131072
[    22.695] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[    22.695] (II) LoadModule: "glx"
[    22.699] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    22.701] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    22.701] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.0.0
[    22.701] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[    22.709] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 0
[    22.709] (==) Matched nv as autoconfigured driver 1
[    22.709] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 2
[    22.709] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 3
[    22.709] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[    22.709] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    22.709] (II) LoadModule: "nouveau"
[    22.709] (WW) Warning, couldn't open module nouveau
[    22.709] (EE) Failed to load module "nouveau" (module does not exist, 0)
[    22.709] (II) LoadModule: "nv"
[    22.710] (WW) Warning, couldn't open module nv
[    22.710] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)
[    22.710] (II) LoadModule: "modesetting"
[    22.710] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    22.718] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[    22.718] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.20.10
[    22.718] 	Module class: X.Org Video Driver
[    22.718] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[    22.718] (II) LoadModule: "fbdev"
[    22.718] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[    22.720] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[    22.720] 	compiled for 1.20.4, module version = 0.5.0
[    22.720] 	Module class: X.Org Video Driver
[    22.720] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[    22.720] (II) LoadModule: "vesa"
[    22.720] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    22.720] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[    22.720] 	compiled for 1.20.9, module version = 2.5.0
[    22.720] 	Module class: X.Org Video Driver
[    22.720] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[    22.720] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[    22.720] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[    22.720] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[    22.721] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    22.721] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[    22.721] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    22.721] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    22.721] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    22.721] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    22.721] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    22.721] 	compiled for 1.20.10, module version = 0.0.2
[    22.721] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[    22.721] (EE) Unable to find a valid framebuffer device
[    22.721] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[    22.721] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    22.721] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    22.722] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    22.722] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    22.722] 	compiled for 1.20.10, module version = 0.0.2
[    22.722] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[    22.722] (II) FBDEV(2): using default device
[    22.722] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[    22.722] (II) UnloadModule: "modesetting"
[    22.722] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[    22.722] (II) UnloadModule: "fbdev"
[    22.722] (II) UnloadSubModule: "fbdevhw"
[    22.722] (EE) 
Fatal server error:
[    22.722] (EE) Cannot run in framebuffer mode. Please specify busIDs        for all framebuffer devices
[    22.722] (EE) 
[    22.722] (EE) 
Please consult the OpenMandriva support 
	 at https://issues.openmandriva.org
 for help. 
[    22.722] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    22.722] (EE) 
[    22.736] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
1 Like

More precisely, a dark screen after selecting a menu item, about a minute.

1 Like

Both distro have some kind of driver /usr/lib64/libXvMCnouveau.so

And in this folder it is not: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/

1 Like

That is worth asking about based on this:

(**) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/extra-modules,/usr/lib64/xorg/modules,/usr/lib/xorg/extra-modules,/usr/lib/xorg/modules"
...
(EE) Failed to load module "nouveau" (module does not exist, 0)

The nouveau module files are what you mention in /usr/lib64 (there are several iterations of that) and otherwise in /usr/lib64/dri/. So I have no idea why Xorg is looking in /usr/lib64/xorg/modules/drivers/. I’m wondering if there is a missing symbolic link or something. Edit: To me looks like the modules are there but not in the directory where Xorg is looking.

I posted a question on IRC so we should find out.

There should be driver nouveau_drv.so in folder /usr/lib64/xorg/modules/drivers/.
I found such a driver in x11-driver-video-nouveau-1.0.14-3-omv2015.0.x86_64.rpm.
The system sees it, but does not load it, because it is of a different version. We need to find the corresponding version.

[   653.699] (II) LoadModule: "nouveau"
[   653.699] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
[   653.700] (II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
[   653.700] 	compiled for 1.19.6, module version = 1.0.14
[   653.700] 	Module class: X.Org Video Driver
[   653.700] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[   653.703] (EE) nouveau: module ABI major version (23) doesn't match the server's version (24)
[   653.703] (EE) Failed to load module "nouveau" (module requirement mismatch, 0)

This is how it works in Mandriva 2010 x86.

(II) LoadModule: "nouveau"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
(II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.7.5, module version = 0.0.15
	Module class: X.Org Video Driver
	ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) v4l driver for Video4Linux
(II) NOUVEAU driver 
(II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
	RIVA TNT    (NV04)
	RIVA TNT2   (NV05)
	GeForce 256 (NV10)
	GeForce 2   (NV11, NV15)
	GeForce 4MX (NV17, NV18)
	GeForce 3   (NV20)
	GeForce 4Ti (NV25, NV28)
	GeForce FX  (NV3x)
	GeForce 6   (NV4x)
	GeForce 7   (G7x)
	GeForce 8   (G8x)
(II) Primary Device is: PCI 00@00:05:0
(WW) Falling back to old probe method for v4l
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenByBusid: Searching for BusID pci:0000:00:05.0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 8, (OK)
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 8
drmOpenByBusid: drmGetBusid reports pci:0000:00:05.0
(II) [drm] nouveau interface version: 0.0.16
(II) Loading sub module "dri"
(II) LoadModule: "dri"
(II) Reloading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
(II) NOUVEAU(0): Loaded DRI module
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 9, (OK)
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 9, (OK)
drmOpenByBusid: Searching for BusID pci:0000:00:05.0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 9, (OK)
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 9
drmOpenByBusid: drmGetBusid reports pci:0000:00:05.0
(II) [drm] DRM interface version 1.3
(II) [drm] DRM open master succeeded.
(--) NOUVEAU(0): Chipset: "NVIDIA NV4e"
(II) NOUVEAU(0): Creating default Display subsection in Screen section
	"screen1" for depth/fbbpp 24/32
(==) NOUVEAU(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NOUVEAU(0): RGB weight 888
(==) NOUVEAU(0): Default visual is TrueColor
(==) NOUVEAU(0): Using HW cursor
(II) NOUVEAU(0): Output VGA-1 using monitor section monitor1
(II) NOUVEAU(0): EDID vendor "PHL", prod id 49202
(II) NOUVEAU(0): Using hsync ranges from config file
(II) NOUVEAU(0): Using vrefresh ranges from config file
(II) NOUVEAU(0): Printing DDC gathered Modelines:
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1366x768"x0.0   85.50  1366 1436 1579 1792  768 771 774 798 +hsync +vsync (47.7 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "800x600"x0.0   40.00  800 840 968 1056  600 601 605 628 +hsync +vsync (37.9 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "800x600"x0.0   36.00  800 824 896 1024  600 601 603 625 +hsync +vsync (35.2 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "640x480"x0.0   31.50  640 656 720 840  480 481 484 500 -hsync -vsync (37.5 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "640x480"x0.0   31.50  640 664 704 832  480 489 492 520 -hsync -vsync (37.9 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "640x480"x0.0   30.24  640 704 768 864  480 483 486 525 -hsync -vsync (35.0 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "640x480"x0.0   25.18  640 656 752 800  480 490 492 525 -hsync -vsync (31.5 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "720x400"x0.0   28.32  720 738 846 900  400 412 414 449 -hsync +vsync (31.5 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x1024"x0.0  135.00  1280 1296 1440 1688  1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync (80.0 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1024x768"x0.0   78.75  1024 1040 1136 1312  768 769 772 800 +hsync +vsync (60.0 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1024x768"x0.0   75.00  1024 1048 1184 1328  768 771 777 806 -hsync -vsync (56.5 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1024x768"x0.0   65.00  1024 1048 1184 1344  768 771 777 806 -hsync -vsync (48.4 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "832x624"x0.0   57.28  832 864 928 1152  624 625 628 667 -hsync -vsync (49.7 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "800x600"x0.0   49.50  800 816 896 1056  600 601 604 625 +hsync +vsync (46.9 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "800x600"x0.0   50.00  800 856 976 1040  600 637 643 666 +hsync +vsync (48.1 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1152x864"x0.0  108.00  1152 1216 1344 1600  864 865 868 900 +hsync +vsync (67.5 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x720"x75.0   95.65  1280 1352 1488 1696  720 721 724 752 -hsync +vsync (56.4 kHz)
(II) NOUVEAU(0): Output VGA-1 connected
(II) NOUVEAU(0): Using exact sizes for initial modes
(II) NOUVEAU(0): Output VGA-1 using initial mode 1366x768
(II) NOUVEAU(0): Using default gamma of (1.0, 1.0, 1.0) unless otherwise stated.
(--) NOUVEAU(0): Virtual size is 1366x768 (pitch 1408)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "1366x768": 85.5 MHz (scaled from 0.0 MHz), 47.7 kHz, 59.8 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1366x768"x59.8   85.50  1366 1436 1579 1792  768 771 774 798 +hsync +vsync (47.7 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "1280x1024": 135.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 80.0 kHz, 75.0 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x1024"x75.0  135.00  1280 1296 1440 1688  1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync (80.0 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Mode "1366x768": 85.5 MHz (scaled from 0.0 MHz), 47.7 kHz, 59.8 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1366x768"x59.8   85.50  1366 1436 1579 1792  768 771 774 798 +hsync +vsync (47.7 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "1152x864": 108.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 67.5 kHz, 75.0 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1152x864"x75.0  108.00  1152 1216 1344 1600  864 865 868 900 +hsync +vsync (67.5 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Mode "1280x720": 95.7 MHz (scaled from 0.0 MHz), 56.4 kHz, 75.0 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x720"x75.0   95.68  1280 1352 1488 1696  720 721 724 752 -hsync +vsync (56.4 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "1024x768": 78.8 MHz (scaled from 0.0 MHz), 60.1 kHz, 75.1 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1024x768"x75.1   78.80  1024 1040 1136 1312  768 769 772 800 +hsync +vsync (60.1 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "1024x768": 75.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 56.5 kHz, 70.1 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1024x768"x70.1   75.00  1024 1048 1184 1328  768 771 777 806 -hsync -vsync (56.5 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "1024x768": 65.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 48.4 kHz, 60.0 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "1024x768"x60.0   65.00  1024 1048 1184 1344  768 771 777 806 -hsync -vsync (48.4 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "832x624": 57.3 MHz (scaled from 0.0 MHz), 49.7 kHz, 74.6 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "832x624"x74.6   57.28  832 864 928 1152  624 625 628 667 -hsync -vsync (49.7 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "800x600": 50.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 48.1 kHz, 72.2 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "800x600"x72.2   50.00  800 856 976 1040  600 637 643 666 +hsync +vsync (48.1 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "800x600": 49.5 MHz (scaled from 0.0 MHz), 46.9 kHz, 75.0 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "800x600"x75.0   49.50  800 816 896 1056  600 601 604 625 +hsync +vsync (46.9 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "800x600": 40.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 37.9 kHz, 60.3 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "800x600"x60.3   40.00  800 840 968 1056  600 601 605 628 +hsync +vsync (37.9 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "800x600": 36.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 35.2 kHz, 56.2 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "800x600"x56.2   36.00  800 824 896 1024  600 601 603 625 +hsync +vsync (35.2 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "640x480": 31.5 MHz (scaled from 0.0 MHz), 37.9 kHz, 72.8 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "640x480"x72.8   31.50  640 664 704 832  480 489 491 520 -hsync -vsync (37.9 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "640x480": 31.5 MHz (scaled from 0.0 MHz), 37.5 kHz, 75.0 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "640x480"x75.0   31.50  640 656 720 840  480 481 484 500 -hsync -vsync (37.5 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "640x480": 30.2 MHz (scaled from 0.0 MHz), 35.0 kHz, 66.7 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "640x480"x66.7   30.24  640 704 768 864  480 483 486 525 -hsync -vsync (35.0 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "640x480": 25.2 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 60.0 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "640x480"x60.0   25.20  640 656 752 800  480 490 492 525 -hsync -vsync (31.5 kHz)
(**) NOUVEAU(0):  Driver mode "720x400": 28.3 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 70.1 Hz
(II) NOUVEAU(0): Modeline "720x400"x70.1   28.32  720 738 846 900  400 412 414 449 -hsync +vsync (31.5 kHz)
(**) NOUVEAU(0): Display dimensions: (410, 230) mm
(**) NOUVEAU(0): DPI set to (84, 84)

No that won’t work. Packages don’t always work independently they use other packages and especially library packages (lib, lib64). 2015 is Lx 3 and would be to out of date. Plus the nouveau package is on the ISO. It is not missing it just won’t work with your hardware. Also the drivers being in /usr/lib64/dri is not new or unusual they have been there for some time. The Intel drivers are in the same directory and they work.

A far as I know this is something specific to your hardware.

You’ll need to go on IRC and talk directly to developers, I can not help with this.

Post-edit: There is a developer looking at this. At this time OM developers do not understood why you are having this problem.

@Luser248 this is a guess. But could you try as a boot paramater adding:

systemd.setenv=GPUMOD=nouveau

(Crossing fingers. :upside_down_face: )

Does not work. There is no driver.

I found the driver here: x11-driver-video-nouveau-1.0.16-1-omv4000.x86_64.rpm
But it still doesn’t work. Probably also need the “nv” driver. What is it?

[   417.587] 
X.Org X Server 1.20.7
X Protocol Version 11, Revision 0
[   417.639] Build Operating System: Linux OpenMandriva
[   417.658] Current Operating System: Linux localhost.localdomain 5.5.12-desktop-1omv4001 #1 SMP Fri Mar 27 17:11:27 UTC 2020 x86_64
[   417.659] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz0 root=live:UUID=2020-05-04-16-00-01-00 locale.LANG=en_US.utf8 vconsole.keymap=us vconsole.font=latarcyrheb-sun16 "acpi_osi=!Windows 2012" acpi_backlight=vendor xdriver=vesa nomodeset plymouth.enable=0 vga=792 failsafe
[   417.745] Build Date: 17 January 2020  12:35:59PM
[   417.767] Build ID: x11-server 1.20.7-1 
[   417.789] Current version of pixman: 0.38.4
[   417.837] 	Before reporting problems, check https://issues.openmandriva.org
	to make sure that you have the latest version.
[   417.837] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   417.937] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Dec 16 02:00:28 2020
[   417.964] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[   417.989] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   418.015] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[   418.040] (==) No screen section available. Using defaults.
[   418.064] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   418.087] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   418.134] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[   418.158] (==) Automatically adding devices
[   418.181] (==) Automatically enabling devices
[   418.204] (==) Automatically adding GPU devices
[   418.226] (==) Automatically binding GPU devices
[   418.248] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[   418.314] (==) FontPath set to:
	catalogue:/etc/X11/fontpath.d,
	built-ins
[   418.337] (**) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/extra-modules,/usr/lib64/xorg/modules,/usr/lib/xorg/extra-modules,/usr/lib/xorg/modules"
[   418.383] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[   418.407] (II) Module ABI versions:
[   418.430] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   418.453] 	X.Org Video Driver: 24.1
[   418.476] 	X.Org XInput driver : 24.1
[   418.498] 	X.Org Server Extension : 10.0
[   418.545] (--) using VT number 1

[   418.568] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[   418.574] (--) PCI:*(0@0:5:0) 10de:0242:1565:1401 rev 162, Mem @ 0xfc000000/16777216, 0xd0000000/268435456, 0xfb000000/16777216, BIOS @ 0x????????/131072
[   418.646] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[   418.646] (II) LoadModule: "glx"
[   418.694] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   418.721] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[   418.721] 	compiled for 1.20.7, module version = 1.0.0
[   418.770] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[   419.118] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 0
[   419.140] (==) Matched nv as autoconfigured driver 1
[   419.162] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 2
[   419.184] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 3
[   419.206] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[   419.228] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[   419.228] (II) LoadModule: "nouveau"
[   419.271] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
[   419.293] (II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
[   419.293] 	compiled for 1.20.4, module version = 1.0.16
[   419.336] 	Module class: X.Org Video Driver
[   419.357] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[   419.357] (II) LoadModule: "nv"
[   419.399] (WW) Warning, couldn't open module nv
[   419.420] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)
[   419.420] (II) LoadModule: "modesetting"
[   419.462] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[   419.484] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[   419.484] 	compiled for 1.20.7, module version = 1.20.7
[   419.526] 	Module class: X.Org Video Driver
[   419.546] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[   419.547] (II) LoadModule: "fbdev"
[   419.589] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[   419.611] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[   419.611] 	compiled for 1.20.4, module version = 0.5.0
[   419.654] 	Module class: X.Org Video Driver
[   419.676] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[   419.676] (II) LoadModule: "vesa"
[   419.719] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[   419.740] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[   419.740] 	compiled for 1.20.4, module version = 2.4.0
[   419.780] 	Module class: X.Org Video Driver
[   419.800] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[   419.820] (II) NOUVEAU driver 
[   419.841] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
[   419.841] 	RIVA TNT            (NV04)
[   419.861] 	RIVA TNT2           (NV05)
[   419.882] 	GeForce 256         (NV10)
[   419.902] 	GeForce 2           (NV11, NV15)
[   419.922] 	GeForce 4MX         (NV17, NV18)
[   419.941] 	GeForce 3           (NV20)
[   419.958] 	GeForce 4Ti         (NV25, NV28)
[   419.976] 	GeForce FX          (NV3x)
[   419.993] 	GeForce 6           (NV4x)
[   420.009] 	GeForce 7           (G7x)
[   420.026] 	GeForce 8           (G8x)
[   420.042] 	GeForce 9           (G9x)
[   420.057] 	GeForce GTX 2xx/3xx (GT2xx)
[   420.072] 	GeForce GTX 4xx/5xx (GFxxx)
[   420.087] 	GeForce GTX 6xx/7xx (GKxxx)
[   420.101] 	GeForce GTX 9xx     (GMxxx)
[   420.116] 	GeForce GTX 10xx    (GPxxx)
[   420.130] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[   420.144] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[   420.159] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[   420.557] (EE) [drm] Failed to open DRM device for pci:0000:00:05.0: -19
[   420.557] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[   420.557] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[   420.557] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[   420.557] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[   420.557] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[   420.558] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
[   420.558] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[   420.558] 	compiled for 1.20.7, module version = 0.0.2
[   420.558] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[   420.558] (EE) Unable to find a valid framebuffer device
[   420.558] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[   420.558] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[   420.558] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[   420.559] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
[   420.559] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[   420.559] 	compiled for 1.20.7, module version = 0.0.2
[   420.559] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[   420.559] (II) FBDEV(2): using default device
[   420.559] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[   420.559] (II) UnloadModule: "modesetting"
[   420.559] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[   420.559] (II) UnloadModule: "fbdev"
[   420.559] (II) UnloadSubModule: "fbdevhw"
[   420.559] (EE) 
Fatal server error:
[   420.559] (EE) Cannot run in framebuffer mode. Please specify busIDs        for all framebuffer devices
[   420.559] (EE) 
[   420.559] (EE) 
Please consult the OpenMandriva support 
	 at https://issues.openmandriva.org
 for help. 
[   420.559] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   420.559] (EE) 
[   420.670] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.