KMail doesn't seem working correctly

Hello,

  • OpenMandriva Lx version:
    Lx 3.02 x86_64 from ISO # 1082

  • Desktop environment (KDE, LXQT…):
    Plasma5

  • Description of the issue (screenshots if relevant):

Trying to check KMail to see if it really is working properly has me bumfoozled. After adding an IMAP account it shows all existing mails in Inbox but I can’t receive anymore e-mails as it complains of “Unable to fetch item from backend (collection -1): Unable to contact resource”

What am I doing wrong?

Full disclosure: I don’t normally use KMail as I find it unnecessarily complicated so this is me not knowing enough yet. But we need to be sure KMail is working… See the status bar at bottom of KMail window in screen-shot.

  • Relevant informations (hardware involved, software version, logs or output…):

$ rpm -qa | grep kmail
kmailtransport-17.04.0-1-omv2015.0.x86_64
kmail-account-wizard-17.04.0-2-omv2015.0.x86_64
lib64kmailprivate5-17.04.0-1-omv2015.0.x86_64
kmail-17.04.0-1-omv2015.0.x86_64

$ rpm -qa | grep kdepim
lib64KF5Libkdepim5-17.04.0-1-omv2015.0.x86_64
libkdepim-17.04.0-1-omv2015.0.x86_64
kdepim-runtime-17.04.0-1-omv2015.0.x86_64
kdepimlibs4-core-4.14.10-8-omv2015.0.x86_64

This is what output in Konsole shows

$ kmail
org.kde.pim.webengineviewer:  It's not necessary to check database now
this does not work on a KActionCollection containing actions!
1 Like

Turns out I needed to reboot system and now KMail seems working correctly. I guess that’s akonadi? I just wasn’t used to having to reboot system (or restart akonadi server or whatever got restarted) to receive e-mails.

Grumble, complain, idiot user, grumble some more, complain some more, idiot at the controls, unnecessarily complicated ect.

Anyway as far as I can tell KMail is working properly and correctly. But this should also be confirmed by people that do use KMail and know what they are doing.

2 Likes